לפירות יבשים יש לא מעט יתרונות, אבל גם לא מעט קלוריות. ד"ר אסנת רזיאל מסייעת לכם לצרכם בתבונה גם כשאתם מתמודדים עם תפריט מאוזן ומנסים לשמור עליו בקפדנות.
ד"ר אסנת רזיאל
יש רבים מאתנו שאוכלים פירות יבשים לכל אורך השנה. הפירות היבשים נהנים מתדמית חיובית בסך הכול. הם עשירים בוויטמינים ומינראליים, חלקם ממש מסייעים לנו בעיכול [שזיפים], ובכלל אנחנו מרגישים שטוב לנו כאשר אנחנו ניגשים אליהם בסיום כמנה אחרונה לעומת חטיף ממותק ומעובד. הם מספקים לנו את רמת המתיקות שאנו מעוניינים בה בסיום ארוחה, עם הרבה פחות נקיפות מצפון... מה בעצם כדאי שנדע עליהם לפני שאנו צורכים אותם, ובעיקר כמה מהם מותר לנו לצרוך. הנה מורה הנבוכים שלכם בנושא הפירות היבשים.
מה יש בפירות בכלל?
בפירות באופן כללי, יש כידוע ויטמינים ומינרלים החשובים לשמירה על הבריאות. צריכה יומית של פירות מעשירה את התפריט שלנו בוויטמינים מינראליים ונוגדני חמצון. פירות גם עשירים באשלגן, בסיבים תזונתיים וחלקם אף מסייעים בהפחתה של קצב ספיגת הסוכרים בדם. האם כל היתרונות האלו עוברים גם לפירות היבשים? התשובה מעט מורכבת, חכו.
יבוש הפרי הוא תופעה היסטורית. בני האדם רצו ליהנות מפירות שלא בעונתם ולפיכך פיתחו טכנולוגיות יבוש אשר סייעו להם לשמר פירות על מנת שיוכלו לצורך אותם גם בתקופות מחסור של מזון וגם על מנת ליהנות מטעם מוכר ואהוב בזמן בו בחרו מבלי להיות תלויים בעונות השנה ובמזג האוויר.
מה הולך לאיבוד?
טכנולוגיות הייבוש המודרניות שאינן ממתינות לחומה של השמש ומאיצות בתהליך הייבוש גורמות לפירות לאבד ערכים תזונתיים רבים הטמונים בהם: ויטמין C הולך לאיבוד כמעט לחלוטין בפירות יבשים וכמו כן תוספות של כימיקלים ותוספים משמרים, שנועדו להאיץ בתהליך הייבוש ובשמירה על המוצר החדש המתקבל, פוגעות גם הם בערכים התזונתיים של הפרי המקורי.
יבוש הפרי גם גורם לכך שהנוזלים בו מועטים וקל לטעות ולצרוך כמות גדולה יותר מאשר לו היינו ניגשים אל הפרי בצורתו המקורית ונותנים גם לנוזל שבו להשביע אותנו.
תוספים מיותרים
בננה מיובשת היא דוגמא מצוינת לפרי שבצורתו המקורי הוא בריא במיוחד אך מהר מאד הופך למזיק בצורתו המיובשת. יבוש שלו וטיגון הופכים אותו לעתיר קלוריות ולבעל ערך תזונתי נמוך.
סוכר
פירות יבשים רבים הופכים בתהליך העיבוד לפירות מסוכרים. תוספת סוכר הופכת אותם אטרקטיבית יותר אך מזיקה במיוחד. שימו לב ממש כאשר אתם רוכשים את הפירות, חלקם הם פשוט ממתקים וכל קשר בינם לבין פרי הוא קלוש. חמוציות למשל מתקיימות בשתי גרסאות, עם סוכר וללא סוכר. הקפידו תמיד לרכוש את הגרסה הלא מסוכרת, בכל פרי יש די והותר סוכרים באופן טבעי, אין צורך "לתגבר" אותם.
יש גם יתרונות
חלק מן הפירות היבשים באמת מעולים עבורכם. שזיפים תורמים מאד להסדרת פעילות מערכת העיכול. כך גם משמשים. אפשר גם להשרות אותם בנוזלים ולשתות את המיץ ולספוח עוד יותר ערכים תזונתיים והשפעה מקלה על הקיבה. תאנים עשירות בסידן למשל וצריכתן יכולה לסייע למי שסובל במחסור מסידן. חמוציות- מסייעות רבות להקלה בדלקות של מערכת השתן. שקדים ואגוזים הם מקור מעולה לשומן בלתי רווי, אך יש להיזהר מן הערכים הקלוריים הגבוהים שלהם.
פירות יבשים טובים לכם אם תקפידו על הכללים. כמויות מדודות במשורה, גיוון רב, ותמיד חפשו אותם במצב הטבעי שלהם, לא מסוכרים ולא קלויים במלח. כך, באמת תתרמו לתפריט שלכם תרומה משמעותית בריאותית שתספק לכם גם הפוגה משמירה על דיאטה באופן שבה לא תפגעו בה.
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב. אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזיה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה וניתוחי קיצור קיבה. כתובת: בית חולים אסותא רמת החייל, הברזל 20, תל אביב. טל: 03-7645444 http://www.hashmana.co.il drraziel@zahav.net.il